Sensei Jonas Barle

I över 20 år har jag haft förmånen att träna och instruera traditionell Wado Ryu Karate i klassisk ‘Budo anda’. Wado Ryu, som även är influerad av Ju-Jutsuns försvarsmetoder, har visat sig passa mig väldigt bra. Jag lärde mig snabbt att uppskatta den effektiva kombinationen av kraft och smidighet tillsammans med snabbhet och dynamik i teknikerna. Att dessutom bygga upp en stabilitet och självsäkerhet genom att behärska kraftfulla försvarstekniker tillsammans med kroppskontroll och en rejäl trimning av fysik och kondition gör inte saken mindre intressant.  Jag har även haft förmånen att träna direkt för vår stils grundare Tatsuo Suzuki, som också graderade mig till mitt första Svarta bälte för ett antal år sedan.  Idag har jag 3 Dan (Sandan) och trimmar mina tekniker i lugn och ro inför framtida uppgraderingar.

Som Karateka och instruktör har jag träffat många färgstarka personligheter som lärt mig mycket inom självförsvarstekniker och kampstrategier. Men jag har också haft förmånen att träna mängder av barn och ungdomar. Som små oslipade diamanter har dom också gett mig väldigt mycket tillbaka, både som feedback och inspiration till att ständigt utveckla min förmåga att instruera genom tydlighet och engagemang,  men också i form av den obetalbara känslan av stolthet och respekt när jag ser resultatet av deras utveckling. Från en sprallig busunge till en stark, fokuserad och balanserad Budo individ.

‘SU-HA-RI’ betyder på Japanska ungefär ‘Learn-Reject-Develop’. Momenten Lära, Ifrågasätta, och slutligen Vidareutveckla, är naturliga milstolpar, både som en livsstil men också inom Budons utmanade och inspirerande utvecklingsprocess. Wado Ryu betyder ”freden och harmonins väg” vilket även det matchar min egen filosofi som hand i handske.

Välkomen in i Budo värmen

Jonas Barle

Sensei, Senior instruktör & Grundare

SU-HA-R-I

Sempai Alexander Holmberg

Koncentration & fokus

Första gången jag mötte karate var när jag bodde i Uppsala och var nio år gammal. Jag cyklade en lång väg för att ta mig till provträningen. Det här var på sjuttiotalet och karaten hade precis kommit till Sverige. Exotiskt och spännande. Jag satt bredvid några gånger innan jag vågade på mig att provträna. Den japanske instruktören var arg och vresig. Han skrek och var irriterad. Egentligen bara sur.

Moloken och inte alls inspirerad till att träna, gav jag upp tanken på att träna karate. Faktiskt all annan sport också. Jag hade svårt för de där andra sporterna som var populära i min klass. Bandy, fotboll, hockey, tennis.

Det var många år senare jag av en slump hamnade i en dojo, det vi kallar träningslokalen vi tränar karate i. Min dåvarande bonusson var intresserad av Japan, främst Manga. Då han mest hade intresse för datorer var det en stor glädje när han en dag frågade om han kunde få testa på karate. På den vägen är det. Han blev bemött med respekt och vi fick snabbt uppleva vad bra sporten karate är för barn som växer upp.

Sedan att det var jag som fastnade och inte han, det är en annan historia.

Jag heter Alexander Holmberg och är ganska nyinflyttad till Tyresö. Jag lever med min familj, dotter och  bonusdöttrar. I vardagen arbetar jag som mental tränare för chefer, ledare och idrottpersonligheter. Jag har varit med och startat upp en del klubbar tidigre i Nacka och då det saknades en klubb här i Tyresö så var det naturligt för mig att göra vad jag kunde för att vi i Tyresö ska få en fin och väl fungerande karateklubb.

Jag brinner för att barn ska få chansen att uppleva karate med respekt och att få uppleva det som är bara med att träna tillsammans, fokuserat och med disciplin. Jag är övertygad om att barn som växer upp i dag har ett mycket stort värde av att fokusera på det som är här och nu, koncentrera sig på annat än TV och telefoner. Att vara en av flera i en dojo, utan modekrav eller prestige. Så småningom när de tränat ett tag och upptäcker vad de klarar av själva, med eget fokus och kraft och börjar tävla eller fortsätter bara sin egen skull… Det är karate för mig.

Välkommen!

www.alexanderholmberg.se